сряда, 30 януари 2008 г.

Суеверия и поверия за щастлив брак

Суеверия за сватба

Някога хората са се женели веднъж и за цял живот. Затова битувал изразът "Сватба - съдба" и към тази важна крачка хората се отнасяли с цялата отговорност, стараейки се да спазват за сватбата многобройни суеверия и поверия, които и днес могат да направят семейния живот щастлив. Още повече че все по-често младоженците се венчават и в църква.


Всичко започвало с избора на сватбения ден. За най-благоприятни се смятали нечетните числа, особено 3, 5, 7, 9 от всеки месец с изключение на май. Неблагоприятни за сватба били сряда и петък.


Особено внимание се отделяло на булчинската рокля. С изключение на булото, всичко трябвало да бъде ново, булото се заемало от щастливо омъжена роднина. Но категорично се забранявало булката да облича сватбения тоалет до деня на венчавката, иначе сватбата може да не се състои. А тъй като жената много искала да разбере как ще изглежда, се разрешавало да облече роклята, но без някой аксесоар - було, ръкавици или обувки. Смятало се, че ако тоалетът е непълен, той не е истински.
За да се запази булката от завист, булото трябвало да е червено или поне да има червена лента.


Новите обувки трябвало да се разносват целия ден в навечерието на сватбата. При това много внимателно. Не дай боже да се счупи токчето! Тогава и семейният живот ще започне "да куца" - няма да има в семейството мир и хармония.


Ако предстояло булката да мине под венчило с нови обеци, сутринта преди сватбата й ги поставяла жена, която била щастливо омъжена, за да може и младата булка също да бъде щастлива в семейния живот. А близките роднини поставяли в джобче под роклята против уроки, завита в кърпичка скилидка чесън.


Освен това, за да живее бъдещото семейство безгрижно, в обувката на младоженеца поставяли по монета под двете пети. Когато късно вечерта младата жена събличала мъжа, тези пари тя вземала за себе си. Тогава според поверието съпругът ще помни, че трябва да осигурява жената и децата си. На булката поставя ли монети само под лявата пета - за защита от изкусителя, който стои зад лявото рамо.


Суеверията за сватбата - по пътя на булката.

Отивайки в църквата, булката трябвало да излезе от дома, стъпвайки през прага с десния си крак, за да има повече радост в живота й. Ако го прекрачи с левия, мъжът й след това често ще "кръшка вляво".


Когато се отива към църквата никой не трябвало да пресича пътя на булката и младоженеца. За целта няколко крачки пред тях вървели приятелките или шаферите, като пресичали всякакви опити на недоброжелатели. По пътя към храма булката трябвало внимателно да следи бъдещия си съпруг. Ако той се спъне, значи не е уверен в избора си и не иска да върви към олтара. Ако стъпи в локва, може да се пристрасти към алкохола. И в двата случая булката трябва първа да стъпи на килима, постлан пред олтара. Тогава именно тя ще командва в дома и ще държи мъжа си изкъсо.


В самата църква новобрачните в никакъв случай не трябвало да изпускат нищо, иначе няма да избегнат сериозни загуби в семейния си живот. Много лоша поличба е да се изпусне венчалният пръстен - символ на вечността, преди да бъде поставен на пръста. Това предвещава, че бракът ще се разпадне.Ако булката си изпусне кърпичката, значи ще остане вдовица. На който от двамата по-бързо догори свещта или съвсем угасне, той според поверието ще умре първи. Макар че никой не е водил подобна статистика.


След венчавката младите трябвало колкото може по-дълго да пазят мълчание, да не отговарят на поздравленията. Смятало се, че който е по-мълчалив, той ще бъде главен в семейството.
Когато булката излизала от църквата, някой от близките роднини счупвал пред нея сурово яйце, за да бъдат ражданията й в бъдеще леки, а децата - много.От църквата младите се връщали у дома по друг път, за да не възникне у тях желание да се върнат към предишния си живот. Ако при това завали дъжд или сняг над сватбената процесия, се смятало за добра поличба - младите ще живеят богато.Новобрачните трябвало да влязат у дома заедно, като едновременно престъпят през прага. Тогава всичко ще правят заедно, ще живеят в пълно съгласие. Още по-добре е, ако мъжът внесе жена си на ръце. Преди това пред прага слагат незаключен катинар. Когато младите преминат над него, катинарът се заключва, а ключът се изхвърля така, че никой да не го намери. Смята се, че по този начин мъжът и жената прекрачват през своя предишен "свободен" живот и в бъдеще ще са неразделни.Преди да седнат младите на масата, три пъти я обикалят "за щастие", за да бъдат навеки заедно. След това булката трябва да счупи чиния, при това на колкото повече парченца, толкова по-дълъг ще се окаже съвместният им живот и по-щастливата ще бъде старостта. На масата новобрачните трябвало да седят изправени, да не се прегърбват, за да не се стовари върху тях товар от проблеми и несгоди.По време на трапезата се вика "Горчиво!". Този обичай е свързан с това, че някога булката обхождала гостите с поднос. Гостът поставял на него пари за обзавеждане на домакинството, вземал стоящата на подноса чаша, изпивал я и казвал: "Горчиво!". Потвърждавайки, че е в чашата му е имало вино и той го е изпил за здравето на младоженците. След това той целувал булката. Тези, които не давали пари, просто изпивали чашата и произнасяли "Горчиво!", но без да целуват булката.И накрая: когато подготвяли постелята на младите, поставяли възглавниците така, че те да се докосват от страната на копчетата. Това гарантирало на новобрачната любов за цял живот.

Дали да вярвате на тези суеверия за вашата сватба оставяме на вас. Но трябва да знаете, че в миналото изпълнението им е било задължително.

Топ 10 на модерните суеверия:

1. Носенето на точно определени дрехи или аксесоари при поводи, изискващи доза късмет.

2. Избирането на точно определени цифри при играта на лотария.

3. Да гледаш винаги човек в очите, когато се вдига наздравица, за да се избегне 7 години лош късмет.

4. Правилото за трите дни: никога не се обаждай веднага на следващия ден след деня на срещата, а изчакай няколко дена преди да го направиш.

5. Обръщането на първата цигара в пакета.

6. Избягването на махмурлука чрез няколко прости думи: виното преди бирата - о не, но бирата преди виното и всичко ще е наред.

7.Препращането на един и същ и-мейл на няколко човека, за да избегнеш лошия късмет.

8. Никога не слагай нови обувки на масата, за да не те настигне нещастието.

9. Боядисай входната си врата червена, но не и черна, защото е на лош късмет.

10. Ако напишеш името си в Гугъл и има поне един резултат, това е на добро.

PC суеверия

Ако сутринта, докато си приготвяте закуската, филийката изгори в тостера или млякото изкипи, можете да сте сигурни, че сървърът ви ще гръмне всеки момент и няма да имате поща поне още няколко часа. Ако пък случайно сгрешите и назовете свой познат с името или ника на ваш виртуален приятел, последният няма да ви пише три дни. (Друг вариант на тази поличба е, че ако пишейки имейл, сгрешите адресата, то този, на когото сте искали да изпратите писмото, няма да се появи в мрежата три дни.)
Суеверията, свързани с интернет, сърфирането, компютрите и виртуалния живот, са в голяма степен заимствани от реалния, но съществуват и супернови поличби, “проверени” и “изпитани” на гърба на самите им създатели, които са категорични, че описаното им се е случвало неведнъж.
Ако разлеете кафе на клавиатурата, незабавно трябва да натиснете три пъти клавиша Esc. В противен случай можете да очаквате всякакви беди да сполетят вашия компютър, тъй като той ще бъде урочасан.
Някои потребители на мрежата вярват, че ако кликнат върху банер и той се окаже линк към религиозен сайт – това е лоша поличба. “Противоотровата” е задължително да се върнете на изходната страница, на която е бил банерът, за да се избегнат евентуални нещастия.
Докато сърфирате няколко пъти, попадате на неработещи линкове или затворени сайтове? Изгасете компютъра, защото, ако продължавате с ровенето из мрежата, ви очаква беда в реалния живот. Например, ако сте решили да пазарувате чрез нета, ще ви откраднат покупката или ще ви разбият кредитната карта, можете да загубите пари или да се разделите с любимия.
Една потребителка разказва, че търсейки най-добрата храна за своето куче в мрежата, няколко пъти попадала на неработещи линкове. Накрая чрез друга търсачка намерила великолепна оферта, купила заветните гранули, но те се оказали отровни и кученцето й умряло скоропостижно.
Съществува поверие, че ако сложите в левия край на всяка страница от сайта си три точки, той ще се ползва с по-висока посещаемост и по-лесно ще излезе в предните позиции на търсачките. Ако пък в началото на всеки ваш имейл слагате +, можете да сте сигурни, че ще ви разберат правилно и ще ви отговорят на всяка цена.
Говори се и за доброто духче, което живее във всеки персонален компютър и го пази от уроки, но понякога то капризничи и върши поразии, чието възникване извиканият от вас за ремонт компютърджия не може да обясни. Разсърденото духче прецаква HTML, при включване на компютъра пуска непознати звукови файлове, а които то си поиска, трие картинки от някои директории и пр. Виртуални магове съветват да сложите в главната директория някоя красива снимчица или рисунка и да я кръстите “hhh.gif”. (h от host – от англ. – домакин, стопанин). Духчето ще си я разглежда по цели дни и ще престане да ви прави бели, освен това ще се почувства уважено, че сте кръстили файл на него. Само не трийте любимата му картинка, защото това ще го побърка отново.
Сънувате ли уебдизайнер, очаквайте да ви повика шефът ви или да пристигне на гости неочаквано възрастен роднина. Ако разговаряте с уебдизайнер – възможен е скандал в семейството. Карате ли се със системен администратор, докато спите – това вещае смърт. Ако ви се присъни клавиатура и сте делови човек – ще имате проблеми с правораздаващите органи или с данъчните. Сънува ли жена клавиатура – заплашват я големи материални загуби. Ако чувате в съня си тракането на клавишите – очаквайте неприятни вести от роднини, интриги и загуба на репутацията. Счупена или неработеща клавиатура означава финансови и професионални затруднения, възможни разправии със съдилище.

Дама Пика

ДАМА ПИКА

Говори се, че този адски студен, но чаровен призрак взима душата на дръзналия да наруши спокойствието му.

Смята се, че духовете на починали хора обитават един вид "ничия земя", където има възстановка на тяхната гибел или места, които приживе са им били любими. Много често те могат да оказват влияние в реалния свят, а понякога и да се материализират за кратко. Затова трябва да знаете препоръките на истинските медиуми, за да не пострадате. Души от отвъдното не се викат в момент на превъзбудено състояние в банята с дезодорант и запалка, както и след употреба на алкохол или опияти, защото е против правилата и е обидно за починалите. Невъзможно е да извикаш духа на литературен образ или филмов герой, защото той е плод на фантазията. Когато поискате да контактувате с такива, на тяхно място задължително се появява за разговор случаен дух.Въпреки множеството различни мнения за същността на Дама Пика и способностите, които притежава тя, всички са единодушни за начина на призоваването й - в тъмна стая пред огледалото с тесте карти в ръка. Смята се, че с Дамата-призрак могат да разговарят само личности с тъмни коси и очи. Колкото и да не ви се вярва, ако се вгледате внимателно, пред вас ще се появи прозрачният образ на красива, но зловеща жена с тъмносини очи и дълга черна коса. Възможно е студеният й зъл поглед да не потрепне изобщо, сякаш е снимка, но ледената й усмивка ще ви накара да настръхнете. Може също да се появи и въпросителен знак без точката отдолу, което означава, че духът иска да знае причината, поради която го безпокоите. Ако видите удивителен знак, значи вече сте го ядосали. Виденията на група любопитни ученици, повикали Дама Пика, се оказали по-страшни. Те не посмели да я попитат нищо и затова тя започнала да дава знаци за лоши събития в миналия живот на един от присъстващите. Появил се кръст, а след това и съвсем ясен образ на бебе и на бременна жена. Накрая започнало да се оформя лице.

Вярвате ли в духове и привидения? На тях са посветени стотици книги и филми и едва ли има някой, който в детството си да не се е наслушал на стряскащо невероятни истории. А може би и вие поне веднъж сте се опитали да призовете образа на всеизвестната Дама Пика.


Ако попитате познатите си дали знаят нещо за нея, най-вероятно ще чуете поне дузина страшни лагерни измислици. Говори се, че този адски студен, но чаровен призрак взима душата на дръзналия да наруши спокойствието му. Неведнъж любопитни тинейджъри са се опитвали да проверят дали в легендите има истина, но резултатът в повечето случаи са преживявания, в които вярват само те.


Смята се, че духовете на починали хора обитават един вид "ничия земя", където има възстановка на тяхната гибел или места, които приживе са им били любими. Много често те могат да оказват влияние в реалния свят, а понякога и да се материализират за кратко. Затова трябва да знаете препоръките на истинските медиуми, за да не пострадате.

Души от отвъдното не се викат в момент на превъзбудено състояние в банята с дезодорант и запалка, както и след употреба на алкохол или опияти, защото е против правилата и е обидно за починалите, съветва известната астроложка Алена. Според нея това, в което вярват повечето случайни спиритисти, са по-скоро литературни герои. Невъзможно е да извикаш духа на литературен образ или филмов герой, защото той е плод на фантазията. Когато поискате да контактувате с такива, на тяхно място задължително се появява за разговор случаен дух. Ето защо няма как да разберете дали е злонамерен или не.


Въпреки множеството различни мнения за същността на Дама Пика и способностите, които притежава тя, всички са единодушни за начина на призоваването й - в тъмна стая пред огледалото с тесте карти в ръка. Смята се, че с Дамата-призрак могат да разговарят само личности с тъмни коси и очи. Малко хора обаче са наясно с факта, че в стаята трябва да има две жени и трима мъже - нито повече, нито по-малко. Избраникът изважда картата с образа на Дама Пика, поставя я пред огледалото и три пъти призовава духа. Останалите трябва да държат в себе си Жокер, но да не го поглежда 10 секунди след появяването на призрака.

Колкото и да не ви се вярва, ако се вгледате внимателно, пред вас ще се появи прозрачният образ на красива, но зловеща жена с тъмносини очи и дълга черна коса. Възможно е студеният й зъл поглед да не потрепне изобщо, сякаш е снимка, но ледената й усмивка ще ви накара да настръхнете.


Може също да се появи и въпросителен знак без точката отдолу, което означава, че духът иска да знае причината, поради която го безпокоите. Ако видите удивителен знак, значи вече сте го ядосали.


Виденията на група любопитни ученици, повикали Дама Пика, се оказали по-страшни. Те не посмели да я попитат нищо и затова тя започнала да дава знаци за лоши събития в миналия живот на един от присъстващите. Появил се кръст, а след това и съвсем ясен образ на бебе и на бременна жена. Накрая започнало да се оформя лице.


Дама Пика винаги се появява, поне така твърдят вярващите в нея. После обаче призовалият я сънувал кошмари - виждал смъртта си или млади момичета в черно, обикалящи около пресен гроб с неговото име.


Край ...

Още суеверия

Ако четирима души, здрависвайки се или разделяйки се, си подадат ръка един на друг накръст – ще има сватба.

Ако някой дава на някого пръстен, не трябва да го дава от ръка в ръка, а да го остави някъде, откъдето другият може да го вземе – иначе ще се скарат.

Ако човек хълца, значи някой го споменава. За да разберете кой именно, намисляте някого от познатите си, навлажнявате със слюнка малкия пръст на дясната си ръка и го прекарвате през дясната вежда. Ако на пръста има косъмче – значи за вас си спомня този, когото сте си намислили.

Ако нещо се загуби или не можете да го намерите, то завържете крака на масата с кърпа и кажете: “Дяволе, дяволе, поиграй си и пак го върни”.

Ако срещу прозореца е застанала сврака, значи скоро ще пристигнат гости. Ако в къщата има болен, то той скоро ще оздравее.

Ако по тялото на човек има бенки, особено такива, които той не може да види (например по гърба), то на него му е писано да бъде щастлив.

Ако двама души кажат едновременно една и съща дума, значи скоро ще дойдат гости или в краен случай страничен човек ще дойде за нещо.

Ако човек по погрешка го вземат за някой друг, значи скоро ще получи нещо.

Ако от масата падне вилица или лъжица – ще дойде жена. Ако падне нож – ще дойде мъж.

Ако човекът, когото чакат на обяд, не дойде навреме, то трябва да се тръсне няколко пъти покривката на масата – и той непременно ще дойде.

Ако някой дава на другиго игла, то трябва лекичко да го убоде, за да не се скарат.

Ако отиваш някъде на гости, трябва преди тръгване да поседнеш вкъщи за малко, за да те посрещнат добре.

Ако прекъснеш четенето на книга, не трябва да я оставяш отворена, защото дяволът ще я чете, а ти ще забравиш всичко прочетено.

Ако кихнеш, значи някой говори за теб. За да разбереш кой е, трябва да помолиш да ти кажат едно трицифрено число – събираш трите цифри и полученото число е номерът в азбуката на първата буква на този, който говори за теб.

Суеверия

На щастие е, когато….

Видиш прилепи, летящи в сумрака.
Получиш за подарък кошер с пчели.
Червеношийка долетяла във вашия дом.
Бяла пеперуда.
Детелина с четири листа.
Песента на щуреца.
Да изгориш изрязаните си нокти.
Да подстрижеш косата си по време на буря.
Да намериш фуркет и да го окачиш на кука или резе.
Да видиш кола, натоварена със слама.
Да погледнеш младата луна през дясното си рамо.
Да прибереш гвоздей, обърнат към тебе с острието.
Да прибереш молив, намерен на улицата.
Да държиш в джоба си раковина.
Да носиш лапичка от заек.
Да ходиш по улицата в дъжда.
Да спиш на неизгладени чаршафи.
Да счупиш безцветно стъкло.
Да спиш с лице на юг.
Клонка от бяла хвойна.
Да срещнеш калинка.
Синя птичка.
Чуждо куче да те изпрати до дома ти.
Да облечеш роклята си наопаки.
Да потъркаш две подкови една в друга.
Да прибереш карфица.
Гръдната кост (вилката) на кокошка.
Да се хванат два плъха в един капан.
Да кихнеш три пъти преди закуска.
Да срещнеш коминочистач.


На нещастие е, ако…

Изхвърляш пепелта по тъмно.
Прилеп, попаднал в къщата.
Да оставиш шапка на леглото.
Трикратно викане на сова.
Да носиш опал, ако не си роден през октомври.
Да пееш преди закуска.
Да подариш сватбените си подаръци.
Детелина с пет листа.
Да занесеш вкъщи яйца по тъмно.
Да изрежеш ноктите си в петък.
Да изгубиш ръкавица.
Да занесеш вкъщи бял люляк или цвят от глог.
Да погледнеш младата луна през лявото си рамо.
Да изнесеш от къщи нещо в първия ден на Новата година.
Паунови пера.
Да убиеш чайка.
Да пее петел нощно време.
Да шиеш дрехата върху себе си.
Да оставиш обувките си на масата или на стола.
Да изгубиш чадъра си.
Да видиш сова през деня.
Да държиш домашните си чехли на лавица по-висока от твоя ръст.
Да оставиш чадъра си на масата.
Да видиш цветове и плодове на една и съща клонка (с изключение на портокалово дърво).
Да срещнеш по пътя си зайци.
Теменужки, които цъфтят в необичаен за тях сезон.
Да срещнеш свиня веднага след венчилото си.
Да срещнеш гробар.
Да закопчееш копчето си в грешен илик.
Да отвориш чадъра си в помещение.
Да обуеш първо лявата, а после - дясната обувка.
Да седиш на масата и да не опираш и двата си крака на пода.
Да убиеш щурец.
Паднала картина.
Да счупиш чаша при произнасяне на тост.
Да облечеш ризата си наопаки.
Да сложиш ковашки мех на масата.
Пръстен, счупен на пръста.
Три пеперуди заедно.
Червени и бели цветя в един букет.
Да внесеш вкъщи коледната елха преди Коледа.
Да оставиш коледните украшения след Богоявление.

Най-странните суеверия на българите

Преди няколко години направиха изследване, с което се установи, че половината от българите са суеверни. Това не е вярно. Всички са. Но не си признават. Дори най-здравомислещите не се връщат, дори и да са забравили вкъщи мобилния си телефон. Здраво стъпили на земята хора плюят в пазва и чукат на дърво, без да се замислят.
Суеверията са залегнали в съзнанието ни от дълбока древност. И е трудно да се изкоренят. И сега ние спазваме някои норми, без да си даваме сметка откъде са се появили. Например често избягваме да минаваме под разтворена стълба. Смята се, че това е лошо знамение. Ние ще ви разкрием тайната на това суеверие. Според една легендата египетският бог Озирис се е качвал на небето по такава стълба. Същото правел и древният бог на персите ­ Митра, който впоследствие бил почитан от войниците в римската армия. Тъй като боговете много обичали да се ползват от тези стълби, ходенето под тях станало табу за хората, тънещи в страх да не си навлекат гнева на повелителите.
Боговете много ценили солта ­ също както и хората, за които тя била важен предмет за търговия. Със сол посипвали главите на жертвените животни, използвали я при финала на тържества и договори.
Разсипаната сол била категоричен знак за нещастие, тъй като се тълкувала за неуважение към боговете.
Ние обаче ще се спрем на най-странните суеверия, които са разпространени по нашите земи.ПОВЕРИЯ

Ако човек хълца, значи някой го споменава. За да разберете кой именно, намисляте някого от познатите си, навлажнявате със слюнка малкия пръст на дясната си ръка и го прекарвате през дясната вежда. Ако на пръста има косъмче ­ значи за вас си спомня този, когото сте си намислили.
Ако нещо се загуби или не можете да го намерите, завържете крака на масата с кърпа и кажете: "Дяволе, дяволе, поиграй си и пак го върни".
Ако от масата падне вилица или лъжица ­ ще дойде жена на гости. Ако падне нож ­ ще дойде мъж.
Ако човекът, когото чакат на обяд, не дойде навреме, то трябва да се тръсне няколко пъти покривката на масата ­ и той непременно ще дойде.
Ако някой дава на другиго игла, то трябва лекичко да го убоде, за да не се скарат.
Ако прекъснеш четенето на книга, не трябва да я оставяш отворена, защото дяволът ще я чете, а ти ще забравиш всичко прочетено.
Ако си оставиш чантата на земята, все ще си без пари.


На нещастие е, ако...
Прилеп, попаднал в къщата.
Да оставиш шапка на леглото.
Да пееш преди закуска.
Детелина с пет листа.
Да изрежеш ноктите си в петък.
Да изгубиш ръкавица.
Да занесеш вкъщи бял люляк или цвят от глог.
Да убиеш чайка.
Да шиеш дрехата върху себе си.
Да оставиш обувките си на масата или на стола.
Да държиш домашните си чехли на
лавица по-висока от твоя ръст.
Да срещнеш свиня веднага след венчилото си.
Да счупиш чаша при произнасяне на тост.
Червени и бели цветя в един букет.

Суеверия за сватба

Суеверията за сватбата - по пътя на булката.

Отивайки в църквата, булката трябвало да излезе от дома, стъпвайки през прага с десния си крак, за да има повече радост в живота й. Ако го прекрачи с левия, мъжът й след това често ще "кръшка вляво".Когато се отива към църквата никой не трябвало да пресича пътя на булката и младоженеца. За целта няколко крачки пред тях вървели приятелките или шаферите, като пресичали всякакви опити на недоброжелатели. По пътя към храма булката трябвало внимателно да следи бъдещия си съпруг. Ако той се спъне, значи не е уверен в избора си и не иска да върви към олтара. Ако стъпи в локва, може да се пристрасти към алкохола. И в двата случая булката трябва първа да стъпи на килима, постлан пред олтара. Тогава именно тя ще командва в дома и ще държи мъжа си изкъсо.


В самата църква новобрачните в никакъв случай не трябвало да изпускат нищо, иначе няма да избегнат сериозни загуби в семейния си живот. Много лоша поличба е да се изпусне венчалният пръстен - символ на вечността, преди да бъде поставен на пръста. Това предвещава, че бракът ще се разпадне.Ако булката си изпусне кърпичката, значи ще остане вдовица. На който от двамата по-бързо догори свещта или съвсем угасне, той според поверието ще умре първи. Макар че никой не е водил подобна статистика.


След венчавката младите трябвало колкото може по-дълго да пазят мълчание, да не отговарят на поздравленията. Смятало се, че който е по-мълчалив, той ще бъде главен в семейството.
Когато булката излизала от църквата, някой от близките роднини счупвал пред нея сурово яйце, за да бъдат ражданията й в бъдеще леки, а децата - много.От църквата младите се връщали у дома по друг път, за да не възникне у тях желание да се върнат към предишния си живот. Ако при това завали дъжд или сняг над сватбената процесия, се смятало за добра поличба - младите ще живеят богато.Новобрачните трябвало да влязат у дома заедно, като едновременно престъпят през прага. Тогава всичко ще правят заедно, ще живеят в пълно съгласие. Още по-добре е, ако мъжът внесе жена си на ръце. Преди това пред прага слагат незаключен катинар. Когато младите преминат над него, катинарът се заключва, а ключът се изхвърля така, че никой да не го намери. Смята се, че по този начин мъжът и жената прекрачват през своя предишен "свободен" живот и в бъдеще ще са неразделни.Преди да седнат младите на масата, три пъти я обикалят "за щастие", за да бъдат навеки заедно. След това булката трябва да счупи чиния, при това на колкото повече парченца, толкова по-дълъг ще се окаже съвместният им живот и по-щастливата ще бъде старостта. На масата новобрачните трябвало да седят изправени, да не се прегърбват, за да не се стовари върху тях товар от проблеми и несгоди.По време на трапезата се вика "Горчиво!". Този обичай е свързан с това, че някога булката обхождала гостите с поднос. Гостът поставял на него пари за обзавеждане на домакинството, вземал стоящата на подноса чаша, изпивал я и казвал: "Горчиво!". Потвърждавайки, че е в чашата му е имало вино и той го е изпил за здравето на младоженците. След това той целувал булката. Тези, които не давали пари, просто изпивали чашата и произнасяли "Горчиво!", но без да целуват булката.И накрая: когато подготвяли постелята на младите, поставяли възглавниците така, че те да се докосват от страната на копчетата. Това гарантирало на новобрачната любов за цял живот.

Дали да вярвате на тези суеверия за вашата сватба оставяме на вас. Но трябва да знаете, че в миналото изпълнението им е било задължително.Младоженците не трябва да се виждат до сватбата т.е предният ден всеки спи при роднини или приятели.

Булката трябва да носи нещо старо, нещо ново, нещо на заем, нещо синьо, червен конец и нещо наобратно, за да не я урочасат.

Не бива да се носят перли, тъй като са символ на сълзите и носят нещастие.

Когато булкато е вече облечена и се наложи да се пришива нещо, тя трябва да захапе един конец и да не говори, докато не се зашие каквото трябва, за да не й се зашие късметът.

Булката изписва имената на свои неомъжени все още приятелки на подметките си. Чието име се изтрие първо или най-много, тази ще се омъжи най-скоро.

Булката се забулва от кумата преди да излезне от дома.

Кумът посреща младоженеца с бъклицата, ако няма бъклица е забранено да се взима булката.

Младоженеца да не вижда роклята на булката до сватбата.

Младоженеца, когато отива за булка да не минава по път който вече е минал, следователно после и към гражданското, после към църквата и въобще да не се минават по обратен път целия ден.

Когато младоженецът стигне до дома на булката, той трябва да премине през три порти, да се пребори с трудности и да откупи булката, като напълни обувката и с златни монети, докато тя и пасне идеално.

Булката се извежда от дома и от неомъжено момче или момиче, за целта се използва бял пешкир или някаква лента, може и носна кърпа. Отпред я държи водача, а от другите два края булката и младоженеца.

Когато излизат от дома на булката, се полива вода или булката рита менче с вода, украсено със здравец и монети във водата, за да им върви по вода.

Когато булката се извеждат от дома й, майката булката държи менче с вода и в него е потопено китка от здравец и цветя. Булката застава на изток и пръска с китката на кръст, което се повтаря три пъти и след това майката на булката хвърля водата от менчето пред булката да й върви по вода.

На излизане булката хвърля зад гърба си чиния с жито, монети, бонбони и едно яйце.

Булката когато излиза от тях не трябва да се обръща назад и не трябва да се връща в тях поне 3 дена.

Булките се крият, за да не се видят около ритуалната зала или църквата, тъй като не е на хубаво. А, ако все пак се видят трябвало да си разменят по нещо.

Броят на късметчетата може да е в съответствие с годините на булката. Някои хора казват-да са 1/3 от броя на гостите, и също да са нечетен брой.

Менче се ритва в и ресторанта, като в него има обикновено 2 цвята на бял и червен карамфил - белият за момче, червеният за момиче. Гадае се, че който цвят излезе по-напред такова ще бъде първото отроче на семейството.

На някои места в ресторанта не се рита менче, а се чупят чаши и се казва "колкото парченца толкова момченца".

Захранване на младите от свекървата - свекървата захранва младото семейство с питка с мед и сол, с мед - за да им е сладък живота, а със сол - като символ на солените и горчиви моменти, които съпътстват всеки брак. На някои места и булката захранва свекърва си с хапка пита, като сама решава, дали да я поднесе с мед или сол.

Танц на булката: Кумът пръв танцува с булката. Всеки следващ (независимо мъж, жена или дете), който танцува с булката й дава пари. Накрая младоженецът я откупва с цвете.
Булчено хоро - булката повежда хорото, който се хване й дава пари.

Танц на кумовете с торта и петел - това е вид жест към кумовете, като те заедно с танцьори, които носят съответно торта и петел играят ръченица, като целта на кумовете е да откупят с пари тортата и петела.

Разчупване на погача от младоженците - целта е да се види, кои ще отчупи по-голямото парче, съответно той ще командва в семейството.

Захранване с торта - прави се между младоженците, за сладък и щастлив семеен живот. След това процедурата се дава и на кумовете кумовете. Захранването се повтаря и от всички неженени двойки на сватбата, като пожелание за скорошна такава.

Хвърляне на букета на булката към всички неомъжени дами на сватбата. Която от тях го хване - тя ще е следващата булка.

Сваляне на жартиера на булката от младоженеца, без да се ползват ръце - със зъби. След това той се хвърля към всички неженени господа на сватбата, а който го хване ще е следващия младоженец.

Младоженците трябва да си тръгнат от ресторанта малко преди залез слънце и да отидат в новия дом, където първо булката сяда на стол под плодородно дръвче и кума трябва да свали булото с две пръчки, след което го слага на самото дръвче и казва там някакви думи от рода "колко плодове роди, толкова рожби да роди", след което свекето ги посреща с питка с мед и сол, захранва ги и после с една престилка ги въвежда в новият им дом. И се започва пак с купона.

След края на тържеството младоженците се посрещат в къщи от свекъра и свекървата с чаша шампанско или вино. След това свекървата дава на булката една купа с мед и тя започва да маже с ръка по касата на вратата,а свекърва й бърше след нея с парцал. Символиката е, че снахата ще цапа, пък свекървата ще оправя след нея. След това на булката дават два хляба, които тя слага под двете си мишници и две кани с вода, които взима в двете си ръце. Символиката е, че тя ще се грижи семейството да не е гладно и жадно.

Младоженците трябва да запазят едно парче торта и да го съхранят (замразят) до първата си годишнина.

Булката след сватбата може да занесе венчето в манастира Св.Мина и да го остави на иконата на Св. Мина за младоженци.

Сватбената рокля не се пере до раждането напървото бебе.

За най-благоприятни за сватбена дата се смятали нечетните числа, особено 3, 5, 7 и 9 от всеки месец с изключение на май. Неблагоприятни за сватба били също сряда и петък.

“Нещо старо” се носи, за да покаже връзката на булката със семейството й и с миналото. Затова често булките предпочитат да носят бижу, подарено им от тяхната майка или бъдеща свекърва.

“Нещо ново” се носи, за да бъде булката щастлива и с късмет през новия си живот. Често сватбената рокля се избира за символ новото начало.

“Нещо назаем” булката взима, за да й напомня, че тя ще продължи да има приятелки и семейство, които да я подкрепят и те ще й помагат, когато се нуждае от тях. Често тя носи дантелена кърпичка, взета назаем.

“Нещо синьо” символизира верността и лоялността. Най-често жартиерът на булката е син. Жартиерът се хвърля от младоженеца и който от приятелите му успее да го хване, ще бъде следващия младоженец.

Месеците и тяхната символика

Януари – Съществува опасност от ранно овдовяване.

Февруари – Добър месец за женитба. Ще живеете в съглашение с мъжа си.

Март – Бъдете внимателни! Живота може да се завърти така, че мъжа ви да бяга по чуждо.

Април – Отношенията ви бъдат сложни, с променлив успех.

Май – Един от неудачните месеци. Ще се измъчвате през целият си живот...

Юни
– Най-идеалният месец за брак. Меденият месец ще продължи цял живот.

Юли – Ще имате и добри и лоши моменти в живота си, които ще преживеете.

Август – Още един прекрасен месец. Партньора ви ще бъде вашият възлюбен и приятел за цял живот.

Септември – Ако вие сте по характер уравновесени хора, то вас ви чака тих и спокоен живот с любимият човек.

Октомври – Не ви съветвам да се жените в този месец. Вашият живот може да бъде труден и тежък.

Ноември
– Желаещите да забогатеят се омъжват именно в ноември. Особено, ако се женят за обезпечен човек.

Декември – Също отличен вариант. Звездите на любовта ще сияят с всяка година все по-ярко и ярко за вас двамата.

Кучешки суеверия

Кучето – най-стария и верен приятел на човека, се появява в неочаквана светлина в хорските суеверия. То е едновременно вестител на смъртта, обитател на отвъдното и демон на чумата.


Появата, присъствието на куче в определени ситуации се смята за зловещо от много народи. Нощния вой на кучета, или внезапното появяване на куче в дома са били смятани за предвестие на внезапна смърт или голямо нещастие.

Смята се, че е лош късмет да срещнеш куче по пътя си, особено през нощта. Страх, който е напълно разбираем, особено като се има предвид старославянското предание, че преди смъртта да отведе човека, тайнствено черно куче обикаля три пъти около къщата му, или ляга пред неговата врата.
В народните поверия черните кучета имат особена връзка с отвъдното. Казват, че те можели да виждат ангела на смъртта, когато се приближи до човека. Особено отношение имало към “четириоките” кучета – животни, които имат светли петна над очите, особено ако са първи от първо кучило. Легендите гласят, че от тях не може да се скрие нито един зъл дух, и че магьосниците бягат надалеч, когато ги видят.


Не само духове и привидения – казват, че кучетата могат да виждат неща, скрити за човешкото око. В древността се е вярвало, че мистичните способности на кучето могат да се пренесат върху човека, стига да му се изяде езика.


Плутарх разказва древногръцки ритуал за пречистване и отблъскване на злите духове – само трябва да се мине през разрязано наполовина куче, а в по-късни времена това е отпаднало и е било достатъчно да те обиколи кутре.


В народната медицина и селскостопанските ритуали на славяните също не липсват магиите с кучета. Жлъчката от черно куче пазела къщата от злини, както и намазването на стените с кучешка кръв и закопаването му под прага на къщата. Кучешките нокти правели боеца непобедим, стрит на прах кучешки череп лекувал треска, а за ухапване от змия на раната се налагал мозък на дружелюбно куче.


Много народни предания разказват за появяването на мъртъвци в образа на кучета. Ако куче прескочи труп той ще се превърне във вампир. Немска легенда разказва, че душите на самоубийците, развратните свещеници, лъжливите съдии и убитите с предателство се скитат по земята в образ на черни кучета. Полско поверие гласи – от водата, в образа на кучета излизат душите на удавниците, връщат се от отвъдното душите на вещиците и самоубийците.


Кучетата-души постепенно се превръщат в кучета-демони, които в християнските страни се отъждествяват с дявола. Кучетата са водачи от този свят в другия и пазачи на преизподнята. В Персия (днешен Иран) все още съществува ритуалът куче да подуши покойника преди да го погребат, а в случай че умре бременна жена, в стаята се вкарват две кучета.


На Хаваите все още жреците-вещери, прилагащи народна медицина жертват за болния куче и петел и изяждат ритуална част от телата им, след което изпадат в транс и произнасят името на човека, причинил болестта. В Ямайка шаманите, които искат да виждат демоните си мажат очите с течност от кучешко око.


В народните предания чудотворните свойства са еднакво присъщи както на живите, така и на мъртвите кучета. Черно кутре, закопано в делва под конюшнята пази конете от шап. Черна котка и куче в двора го пазят от уруки. Руснаците вярват, че мълния няма да удари къща, в която живее “четириоко” куче.


Отгласи на древните поверия достигат дори до нашия технологичен ХІв. - до ден днешен казваме “кучето не вие на добро”. Но въпреки че в суеверните глави на хората това животно винаги е било нещо опасно и страшно, кучето си остава “най-добрия приятел на човека”.


В Средните векове рицарите, които се завръщали победители в родния си край смятали за най-скъпоценен кучешки образ на шлема си. А в Сен-Ден, където погребвали френските крале, гробниците се строят върху две каменни кучета. Средновековието е прославило рицаря и неговия кон, но и кучетата били сериозни бойци.


Английския крал Хенри VІІІ пратил на императора на “Свещената Римска Империя” Карл V помощни войски, съставени от 4000 мъже и още толкова кучета. Според легендата императорът се обърнал към войниците с думите “Надявам се, че ще бъдете толкова храбри, колкото кучетата”.


На 29 април 1617г., деня на Свети Петър, великия инквизитор Педро д ' Артилас, с цел да пресече ереса сред италианските поданици на испанския крал, провел първото заседание на Светата Инквизиция в Милано. По пътя към площада, където десет набедени в магьосничество италианци са щели да бъдат изгорени, от една къща изскочили 30 вълкодава, които с бесен лай се нахвърлили върху инквизиторите и им прегризали гърлата. Този неочакван обрат хвърлил в паника божиите служители, които зарязали еретиците и побягнали, гонени и изтребвани от жителите на града. Вследствие на кучешката намеса се вдигнало народно въстание и губернатора на Ломбардия приел едикт, забраняващ изгарянето на клада.


Вълкодавите, спасили толкова много животи, били на някои си д-р. Маленбраш – върл враг на инквизицията, който разбрал, че инквизицията ще пристига в неговия град и направил няколко чучела, подобни на монаси от най-различни ордени, като дресирал кучетата си да ги нападат и унищожават.

Суеверия свързани с бременността

В не далечно минало нашите баби са имали своя типология за означаване на разнообразни факти по време на бременността и малко след раждането на едно дете. Интересните им вярвания намират пряко значение за така наречените суеверни жени у нас и до днес. Някак си аз си обяснявам факта със страха, за лоша поличба. Именно този страх, кара съвременната, модерна, преуспяла жена да се върти, скача, заключва пръсти и други неща когато е бременна, в името на доброто бъдеще на детето си. Ще се постарая да ви изненадам с бабините приказки в опит за опазване на детето от демоните, които го дебнат още преди да се появи на бял свят, но същевременно искам да споделя своето мнение за тези поличби : Във всяка глупост има доза истина, а във всяка истина има доза глупост. Човек вярва в това, в което сам избира да вярва и намира за зло онова, от което той се страхува. С една дума не вярвайте дословно на онова, което казвам поради факта, че никой не гарантира истинността на нито една „бабина деветина”. В същото време не го подминавайте с лека ръка, защото за да се запазят тези вярвания и суеверия до днес, явно има някаква причина, а може би тази причина е простата нагледна истина.

1. След като разбере, че е бременна жената не трябва да казва за това на никого до третия месец, за да не загуби бебето

2. След третият месец от бременността не трябва да се крие, защото трудно проговаря детето после.

3. Не се купува нищо предварително, за да не се роди мъртво, както и не му се мисли име, за да не е предречено.

4. Ако жената е с плоско коремче и вирнато дупе, детето ще бъде момиче, ако е с изпъкнало коремче и сплескано дупе – момче.

5. Начина, по който се предсказва пола на детето, зависи от вкусовите предпочитания на майката; ако хапва сладко и кисело ще е момиче, ако похапва люто и солено – момче.

6. Ако на жената се поръси сол на главата без тя да знае и след това се докосне по носа ще е момче, а ако се докосне по брадата - момиче.

7. Ако повръща постоянно през бременността детето ще бъде с гъста коса.

8. Ако жената се разхубави, ще има момиче, и обратното, ако залинее, ще има момче.

9. Ако коремът и е смъкнат ниско скоро ще роди.

10. Докато е бременна да не се подстригва, за да не отреже или смали мъжкото достайнство на бъдещото й дете.

11. Да не яде гъби, за да не е отровно момичето.

12. Ако докато майката седи с изпънати карака и някой ги прескочи, детето ще е куцо.

13. Когато майката види нещо за ядене трябва задължително да го опита, за да не пометне и да не е злоядо детето.

14. Когато ритне за първи път, в чиито очи погледне бременната, с такъв цвят ще са на детето.

15. Ако майката открадне или вземе нещо тайно и след това се докосне някъде, детето там ще има белег на това, което е откраднато.

16. Ако се роди след 17 часа детето ще е богато, а след 5 ще е бедно.

17. Ако бързо проговори, бавно ще проходи и обратното.

18. Ако се роди с тръпчинки по бузите, означава че Богородица го е целунала.

19. Ако има някъде неясен или оцветен белег е белязано от Бога.

20. Под възглавницата му се оставя златна пара, за да си купи златен сън.

21. Над леглото му се оставя метла, за да не е само.

22. Ако бременната се страсне от животно и се пипне по тялото, детето ще има на това място белег на животното

23.
Добре е да носи червен конец против уроки

24. Когато започне раждането на излизане от къщата се оставят всички врати отворени, за да мине леко раждането.

25. До 40ят ден не се оставят дрехи навън след залез слънце, за да не ги облече злото.

26. До 40ят ден след раждането жената не бива да стои навън след залез слънце, за да не й спре рано кърмата.

27. До 40ят ден след раждането на се изнасят от къщи хранителни продукти, за да не е бедно детето.

28. До 40ят ден родилката не изпраща гостите до вратата, за да не си изпрати детео надалеч, или в гроба.

29. Когато тръгне да ражда не трябва да казва на никой, за да роди безпроблемно.

30. Бременната да не прескача кабели и маркучи, за да не се увие пъпната връв около бебето.

31. Бременната да не вдига ръце нагоре да простира или на висико, за да не й е капризно детето.

32. Ако нещо й се дояде, но го няма наблизо, да си ухапе или близне месестата част на рълата, под палеца.

33. Берменната да не яде охлюви, за да не й е лигаво детето.

34. Преди раждането да се раздаде на комшиите сапун, за да мине леко раждането и бебето да се хлъзга.

35
. Не трябва да шие и бродира, за да не заседне бебето в таза по време на раждане.

36. Тъмните зърна около гърдите ознаават момче.

37. Там където му бъде хвърлено пъпчето, там ще протече животът му.

38.
Оставя му се желязна пара от гостите, за да е здраво детето.

39. До 40ят ден на бебето, не се изнася нищо от къщи, за да не е прахосник.

40. Жената да не ходи на гробището, за да не роди от дявола.

41. До 40ят ден детето трябва да се кръсти.

42. До 40ят ден да не се ходи на гости, за да не му се меси никой в живота.

43. Когато някой донесе нещо за ядене, не си взима от него за вкъщи, за да не му отнемеш съня и храната.

44. Веднага щом проходи му се прави прощъпулник, за да се види накъде ще тръгне в живота.