сряда, 30 януари 2008 г.

Най-странните суеверия на българите

Преди няколко години направиха изследване, с което се установи, че половината от българите са суеверни. Това не е вярно. Всички са. Но не си признават. Дори най-здравомислещите не се връщат, дори и да са забравили вкъщи мобилния си телефон. Здраво стъпили на земята хора плюят в пазва и чукат на дърво, без да се замислят.
Суеверията са залегнали в съзнанието ни от дълбока древност. И е трудно да се изкоренят. И сега ние спазваме някои норми, без да си даваме сметка откъде са се появили. Например често избягваме да минаваме под разтворена стълба. Смята се, че това е лошо знамение. Ние ще ви разкрием тайната на това суеверие. Според една легендата египетският бог Озирис се е качвал на небето по такава стълба. Същото правел и древният бог на персите ­ Митра, който впоследствие бил почитан от войниците в римската армия. Тъй като боговете много обичали да се ползват от тези стълби, ходенето под тях станало табу за хората, тънещи в страх да не си навлекат гнева на повелителите.
Боговете много ценили солта ­ също както и хората, за които тя била важен предмет за търговия. Със сол посипвали главите на жертвените животни, използвали я при финала на тържества и договори.
Разсипаната сол била категоричен знак за нещастие, тъй като се тълкувала за неуважение към боговете.
Ние обаче ще се спрем на най-странните суеверия, които са разпространени по нашите земи.



ПОВЕРИЯ

Ако човек хълца, значи някой го споменава. За да разберете кой именно, намисляте някого от познатите си, навлажнявате със слюнка малкия пръст на дясната си ръка и го прекарвате през дясната вежда. Ако на пръста има косъмче ­ значи за вас си спомня този, когото сте си намислили.
Ако нещо се загуби или не можете да го намерите, завържете крака на масата с кърпа и кажете: "Дяволе, дяволе, поиграй си и пак го върни".
Ако от масата падне вилица или лъжица ­ ще дойде жена на гости. Ако падне нож ­ ще дойде мъж.
Ако човекът, когото чакат на обяд, не дойде навреме, то трябва да се тръсне няколко пъти покривката на масата ­ и той непременно ще дойде.
Ако някой дава на другиго игла, то трябва лекичко да го убоде, за да не се скарат.
Ако прекъснеш четенето на книга, не трябва да я оставяш отворена, защото дяволът ще я чете, а ти ще забравиш всичко прочетено.
Ако си оставиш чантата на земята, все ще си без пари.


На нещастие е, ако...
Прилеп, попаднал в къщата.
Да оставиш шапка на леглото.
Да пееш преди закуска.
Детелина с пет листа.
Да изрежеш ноктите си в петък.
Да изгубиш ръкавица.
Да занесеш вкъщи бял люляк или цвят от глог.
Да убиеш чайка.
Да шиеш дрехата върху себе си.
Да оставиш обувките си на масата или на стола.
Да държиш домашните си чехли на
лавица по-висока от твоя ръст.
Да срещнеш свиня веднага след венчилото си.
Да счупиш чаша при произнасяне на тост.
Червени и бели цветя в един букет.

Няма коментари: