сряда, 30 януари 2008 г.

PC суеверия

Ако сутринта, докато си приготвяте закуската, филийката изгори в тостера или млякото изкипи, можете да сте сигурни, че сървърът ви ще гръмне всеки момент и няма да имате поща поне още няколко часа. Ако пък случайно сгрешите и назовете свой познат с името или ника на ваш виртуален приятел, последният няма да ви пише три дни. (Друг вариант на тази поличба е, че ако пишейки имейл, сгрешите адресата, то този, на когото сте искали да изпратите писмото, няма да се появи в мрежата три дни.)
Суеверията, свързани с интернет, сърфирането, компютрите и виртуалния живот, са в голяма степен заимствани от реалния, но съществуват и супернови поличби, “проверени” и “изпитани” на гърба на самите им създатели, които са категорични, че описаното им се е случвало неведнъж.
Ако разлеете кафе на клавиатурата, незабавно трябва да натиснете три пъти клавиша Esc. В противен случай можете да очаквате всякакви беди да сполетят вашия компютър, тъй като той ще бъде урочасан.
Някои потребители на мрежата вярват, че ако кликнат върху банер и той се окаже линк към религиозен сайт – това е лоша поличба. “Противоотровата” е задължително да се върнете на изходната страница, на която е бил банерът, за да се избегнат евентуални нещастия.
Докато сърфирате няколко пъти, попадате на неработещи линкове или затворени сайтове? Изгасете компютъра, защото, ако продължавате с ровенето из мрежата, ви очаква беда в реалния живот. Например, ако сте решили да пазарувате чрез нета, ще ви откраднат покупката или ще ви разбият кредитната карта, можете да загубите пари или да се разделите с любимия.
Една потребителка разказва, че търсейки най-добрата храна за своето куче в мрежата, няколко пъти попадала на неработещи линкове. Накрая чрез друга търсачка намерила великолепна оферта, купила заветните гранули, но те се оказали отровни и кученцето й умряло скоропостижно.
Съществува поверие, че ако сложите в левия край на всяка страница от сайта си три точки, той ще се ползва с по-висока посещаемост и по-лесно ще излезе в предните позиции на търсачките. Ако пък в началото на всеки ваш имейл слагате +, можете да сте сигурни, че ще ви разберат правилно и ще ви отговорят на всяка цена.
Говори се и за доброто духче, което живее във всеки персонален компютър и го пази от уроки, но понякога то капризничи и върши поразии, чието възникване извиканият от вас за ремонт компютърджия не може да обясни. Разсърденото духче прецаква HTML, при включване на компютъра пуска непознати звукови файлове, а които то си поиска, трие картинки от някои директории и пр. Виртуални магове съветват да сложите в главната директория някоя красива снимчица или рисунка и да я кръстите “hhh.gif”. (h от host – от англ. – домакин, стопанин). Духчето ще си я разглежда по цели дни и ще престане да ви прави бели, освен това ще се почувства уважено, че сте кръстили файл на него. Само не трийте любимата му картинка, защото това ще го побърка отново.
Сънувате ли уебдизайнер, очаквайте да ви повика шефът ви или да пристигне на гости неочаквано възрастен роднина. Ако разговаряте с уебдизайнер – възможен е скандал в семейството. Карате ли се със системен администратор, докато спите – това вещае смърт. Ако ви се присъни клавиатура и сте делови човек – ще имате проблеми с правораздаващите органи или с данъчните. Сънува ли жена клавиатура – заплашват я големи материални загуби. Ако чувате в съня си тракането на клавишите – очаквайте неприятни вести от роднини, интриги и загуба на репутацията. Счупена или неработеща клавиатура означава финансови и професионални затруднения, възможни разправии със съдилище.

Няма коментари: